Nieuwsberichten
Er moet een tandje bij
Eind 2023 bleek uit onderzoek (van onder andere RaboResearch) dat Alphen aan den Rijn verhoudings- gewijs achterloopt in de duurzaamheidstransitie. De Alphense ondernemer neemt de beslissing om te investeren in zonnepanelen of een elektrische bus net wat later dan collega-ondernemers in Leiden, Utrecht of Den Haag. En waar andere gemeenten serieus werk maken van volledig circulaire gebieds- ontwikkelingen, wordt in Alphen nog maar mondjes- maat circulair gebouwd met biobased materialen. Om die groeiende achterstand in te halen, zullen ondernemers, overheid en onderwijs dus echt een tandje bij moeten zetten.
Elders in de Randstad wemelt het van hippe bedrijven die actief aan de slag zijn om uit afval en reststromen allerlei nieuwe en innovatieve producten te maken. In Alphen zien we ook zulke voorbeelden van inno vatief en duurzaam ondernemerschap, maar die zijn vooralsnog op twee handen te tellen. Vlasman Sloop werken heeft circulariteit aantoonbaar ingebed in zijn DNA. Afvalinzamelaar PreZero maakt zich sterk voor allerlei duurzame ontwikkelingen en een onder nemer als André Troost bewijst dat je met sloophout prachtige producten kunt maken. Inspirerend en hoopgevend, deze en andere initiatieven, maar lang niet talrijk genoeg in verhouding tot het totale bedrijvenbestand van Alphen aan den Rijn.
‘Ja maar’, geven ondernemers aan, ‘er zijn nog andere uitdagingen waaraan ik het hoofd moet bieden.’ Dat is ontegenzeglijk waar, maar het betekent niet dat deze noodzakelijke transitie dan maar genegeerd kan worden. Ondernemers, onderwijs en overheid moeten gezamenlijk hun verantwoordelijkheid pakken en meer ambitie tonen. Door ondernemers, letterlijk en figuurlijk, meer ruimte te bieden voor innovatief en duurzamer ondernemerschap. Door nog slimmer samen te werken op bedrijven terreinen en nog meer te investeren in de skills en vaardigheden van medewerkers. Door onder nemers te stimuleren om innovatieve plannen tot uitvoering te brengen, onder meer door effectief gebruik te maken van beschikbare subsidies en publieke dienstverlening.
Uit ander onderzoek, zowel landelijk als lokaal, blijkt dat ondernemers amper op de hoogte zijn van publieke stimuleringsmogelijkheden en dat zij deze onvoldoende benutten. Dat is zonde, dus daar is werk aan de winkel, het liefst met vereende krachten. De aansluiting bij ondernemers en kennisnetwerken zoals VOA, Greenport Boskoop en PReT is dan een eerste belangrijke stap, maar voor échte verandering is een actieve betrokkenheid van alle partijen vereist. Grote (energie)vraagstukken vergen stevige, gebieds gerichte samenwerkingen, en de gemeente zou deze meer kunnen faciliteren en stimuleren. Consistent economisch beleid, meer samenwerking en meer ambitie: het zijn de drie raderen waarop we een stevig tandje bij moeten zetten om snelheid te maken en vooruitgang te boeken. Een duurzame toe komst van onze lokale economie gaat niet samen met een sukkelende koers in de achterhoede. Alphen verdient een demarrage, allez!